maanantai 8. helmikuuta 2016

Yrityksen perustaminen

Olemme perustaneet yrityksemme TerapiaMessin lokakuussa 2015. Yrityksen perustamiseen liittyi monta eri vaihetta ja monenlaista piti ottaa huomioon ja selvittää. Apua ja tukea oli kyllä saatavissa ja tietoa löytyy paljon myös internetistä, mutta olisimme olleet itse kiinnostuneita kuulemaan todellisia tarinoita oman alamme yritysten perustamisesta. Seuraavassa kerrommekin tiivistetysti oman tarinamme, ja toivomme, että siitä on hyötyä jollekin yrityksen perustamista suunnittelevalle.

Olemme molemmat haaveilleet yrittäjyydestä useamman vuoden ajan, ja molemmilla on ollut omia suunnitelmia erillisten yritysten perustamisesta. Aikaisemmin yrittäjyys ei kuitenkaan ole tuntunut ajankohtaiselta. Aina on ollut jotakin muuta meneillään elämässä. Ajatus yhteisen yrityksen perustamisesta syntyi viime kesän lopussa, kun tapasimme pitkästä aikaa ja vaihdoimme kuulumisia. Olemme työskennelleet samassa työpaikassa, mutta Maiju oli ollut äitiyslomalla, emmekä olleet tavanneet aikoihin. Kun ajatus yhteisestä yrityksestä oli ensimmäisen kerran heitetty ilmaan, innostus roihahti ja yrittäjyys alkoi nopeasti tuntua oikealta seuraavalta askelelta elämässä. Ilmassa oli kuitenkin monta kysymystä, ja muutaman viikon ajan ajatukset kulkivat melkoista vuoristorataa. Tutustuimme lähinnä nettiä hyödyntäen eri yritysmuotoihin ja teimme laskelmia kannattavuudesta. Yritysmuodoksi valikoitui osakeyhtiö, joka vaikutti pitkällä tähtäimellä järkevimmältä yritysmuodolta, kun yrittäjiä on kaksi. Sosiaali- ja terveysalalla on myös erityispiirteenä se, että toimintaan tarvitaan lupa. Lupa haetaan joko aluehallintovirastolta, jos yritys toimii vain yhden aluehallintoviraston alueella, tai Valviralta, jos yritys toimii koko valtakunnan alueella. Jo tässä vaiheessa oli mietittävä, mitä palveluita voimme tarjota ja miten laajalle alueelle, sekä mietittävä teemmekö työtä toimitiloissa vai ilman tiloja. Toimintaterapiapalveluita ostavat yleensä kunnat ja kuntayhtymät, Kansaneläkelaitos ja vakuutusyhtiöt sekä joissakin tapauksissa sairaanhoitopiirit. Kela kilpailuttaa palveluntarjoajia neljän vuoden välein, ja tiesimme, että seuraava kilpailutus on tulossa vasta vuoden 2018 keväällä. Saimme kuitenkin selville, että Kelan terapioita on mahdollista toteuttaa myös alihankintana toiselle yritykselle, jolla on Kelan kanssa sopimus terapioiden toteutuksesta. Tämä tieto oli yksi ratkaiseva tekijä, minkä vuoksi uskalsimme tehdä ratkaisun yrittäjyydestä.

Syyskuu 2015
Syyskuun alkupuolella olimme tehneet lopullisen päätöksen yrittäjäksi ryhtymisestä, ja kerroimme päätöksestämme silloiselle työnantajallemme. Tässä vaiheessa oli vielä kuitenkin paljon kysymysmerkkejä käytännön asioista. Otimme yhteyttä ammattiliittoomme kysyäksemme neuvoja irtisaoutumiseen ja yrittäjäksi ryhtymiseen liittyen. Liiton lakineuvoja kertoi, että koska työskentelimme tuolloin saman alan yrityksessä, emme voi aloittaa kilpailevaa toimintaa työsuhteemme aikana. Lakineuvojan mukaan esimerkiksi rahoitukseen liittyviä asioita voi selvittää ja starttirahaakin hakea työsuhteen vielä voimassa ollessa, mutta  siitä kuinka paljon toimintaa voi valmistella etukäteen oli neuvojan mukaan ristiriitaisia tulkintoja. Kaikkea omaa suunnittelutyötä voi kuitenkin tietenkin tehdä. Tämän puhelun myötä tulimme siihen tulokseen, että meidän kannattaa irtisanoutua saman tien, jotta pääsemme mahdollisimman pian valmistelemaan omaa yritystoimintaamme. Irtisanouduimme entisestä työstämme syyskuun alussa. Irtisanomisaika oli Essillä kaksi viikkoa ja Maijulla kuukauden. Työnantajamme kuitenkin toivoi, että lopetamme työskentelyn yhtäaikaa, joten kahden viikon kuluttua lopetimme molemmat työskentelyn.

Seuraavaksi alkoi aktiivinen suunnitteluvaihe. Viimeistelimme liiketoimintasuunnitelmaamme, ja kävimme Uusyrityskeskus Neuvoa Antavassa keskustelemassa liikeideastamme. Yrittäjätuttavamme oli neuvonut meitä käymään uusyrityskeskuksessa, koska sieltä annetaan lausuntoja starttirahaa varten. Uusyrityskeskuksessa saimmekin lisää vinkkejä erityisesti laskelmiamme varten. Yritysneuvontaa saimme myös paikalliselta ATT-yrityspalveluilta sekä Järvi-Pohjanmaan Yrityspalveluista. Selvittelimme mahdollisuutta erilaisiin yritystukiin, mutta suurin osa tuista oli suunnattu huomattavasti suurempiin investointeihin, kuin meillä oli suunnitteilla, joten päätimme unohtaa ne. Starttirahasta saimme tietoa paikallisesta TE-toimistosta. Starttirahaa tuli hakea ennen yrityksen perustamista, ja sen edellytyksenä oli, että hakija opiskelee yrittäjyyttä, tai on käynyt yrittäjyysopinnot aiemmissa opinnoissaan. Aloitimmekin seuraavaksi opiskelun Suomen yrittäjäopistossa verkko-opintoina. Yrittäjäopistosta saimme tietoa ystävältämme, joka työskentelee Sopeva-oppisopimuspalveluissa. Sopevan kautta oli myös mahdollista saada rahoitusta opiskeluun. Näiden parin viikon aikana teimme yrityksellemme laadunhallintasuunnitelman (johon saimme vinkkejä ja ohjausta Essin tädiltä Kuortaneelta), suunnittelimme lomakkeistoa, jota tarvitsemme työssämme ja valmistelimme yrityksen perustamiseen liittyviä papereita, sekä terveydenhuollon palveluiden tarjoamiseen vaadittavan luvan hakemusta. Tässä vaiheessa tuntui välillä, että nyt on niin monta asiaa vireillä ja työn alla, että huh.

Lokakuu 2015
Kun Maijun irtisanomisaika päättyi lokakuun alussa pääsimme tositoimiin. Ajattelimme ensin perustaa yrityksen verkkopalvelussa, mutta päädyimme kuitenkin hetken pähkäiltyämme pyytämään apua ATT-yrityspalveluista, jossa meitä neuvottiin kädestä pitäen, miten yrityksen perustamispaperit tulee täyttää, ja avustettiin yrityksen perustamisessa.

Viikon kuluessa olikin yritys perustettu, avattu yritykselle pankkitili, otettu yritykselle pankkilaina ja tarvittavat vakuutukset sekä lähetetty lupahakemus aluehallintovirastoon. Aluehallintovirastossa luvan käsittely kestää n. 2-3kk, eli meillä oli tiedossa "luppoaikaa", ennen kuin pääsemme aloittamaan toimintamme.


Osakeyhtiön perustamiseen tarvittavia asiakirjoja. Asiakirjat ja niiden täyttöohjeet löytyvät osoitteesta:

https://www.ytj.fi/stc/ytjliitteet/osakeyhtio-perustamispaketti.pdf













Seuraavaksi ryhdyimme etsimään alihankintakumppania Kelan terapioiden toteutukseen. Kun saimme puhelimet hankittua, aloimme soitella yrityksiin, joilla on sopimus Kelan toimintaterapioiden toteutuksesta Etelä-Pohjanmaan alueelle. Jo toisella yhteydenotolla löysimmekin alihankintakumppaniksi Oululaisen Terapiapaja Oy:n, joka oli heti kiinnostunut alihankinnasta, ja yhteinen sävel löytyi saman tien. Lokakuun lopussa solmimme alihankintasopimuksen Kelan yksilöterapioiden toteutuksesta. Olimme yhteydessä myös alueemme kuntiin ja kuntayhtymiin, joihin tarjosimme palveluitamme. Toimitilat löysimme Alajärven keskustasta, ja tilojen remontti valmistui marraskuun aikana. Remontti toteutui kätevästi Maijun miehen toimesta, joka työskentelee vuokranantajamme palveluksessa. Yrityksen logon meille suunnitteli kollegamme mies hahmotelmiemme pohjalta. Nettisivut teimme itse weebly-ohjelman avulla, ja Maijun veli avusti niiden tekemisessä. Lisäksi avasimme yritykselle omat facebook-sivut sekä instagram-tilin. Tilasimme molemmille omat käyntikortit sekä esitteitä yrityksen toiminnasta ja tarjoamista palveluista.

Lokakuun aikana teimme myös materiaali ja välinehankintoja. Olimme tehneet valmiiksi listan hankinnoista, joita täytyy tehdä, että voi aloittaa terapiatyön tekemisen. Kävimme päivän reissun Tampereen Ikeassa kolmen naisen voimin, sillä mukaan lähti myös Maijun sisko. Ikeasta toimme yhden pakettiautollisen tavaraa. Tällekin reissulle oli mukana netissä laadittu ostoslista, näin vältyimme turhilta heräteostoksilta. Teimme myös ahkerasti hankintoja erilaisista verkkokaupoista. Valmistimme myös monia terapiassa käytettäviä välineitä itse, näin pystyimme säästämään materiaalien ja välineiden hankintakustannuksissa yllättävänkin paljon. (Välineiden hankinnasta ja valmistuksesta kirjoitamme erillisen blogikirjoituksen myöhemmin.)

Marraskuu 2015
Seuraavaksi aloimme suunnitella virallisia yrityksen avajaisia. Valitsimme ajankohdan varman päälle, että tilojen remontti on ehtinyt varmasti valmistua. Lisäksi halusimme, että Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ylilääkäri Ioannis Stogiannidis on käynyt tekemässä lupaa varten vaaditun tilojen tarkastuksen. Tilojen tarkastus toteutui 18. päivä marraskuuta, ja tarkastuksesta lähetettiin tarkastuskertomus muiden papereiden liitteeksi aluehallintovirastoon. Avajaisten ajankohdaksi valikoitui perjantai 4.12.2015. Avajaisista tiedotimme nettisivuillamme, facebookissa, instagramissa, sähköpostitse ja tekstiviestillä lähetetyillä kutsuilla sekä paikallislehdissä lehtijutuin ja mainoksin. Lisäksi veimme avajaismainoksia muutamien kauppojen auloihin ilmoitustauluille, toimintakeskukseen, kouluihin ja päiväkoteihin.

Joulukuu 2015
Heti kuun alussa vietimme yrityksemme avajaisia. Tarjolla oli kakkukahvit, ja kyökissä hääräsivät Essin äiti ja täti. Kävijöitä avajaisissa oli mukavasti, ja oli mukava huomata, että ihmiset olivat kiinnostuneita toiminnastamme ja tarjoamistamme palveluista. Paljon paikalla kävi myös henkilöitä, joiden kanssa tulemme aivan varmasti tekemään yhteistyötä. Myös Alajärven kaupungin ja yrittäjien edustajat kävivät paikalla tuomassa omat tervehdyksensä uusille yrittäjille. Tietenkin sukulaiset kävivät katsastamassa, että minkälaista yritystoimintaa olimme aloittamassa. Paljon saimme myös muistamisia ja lahjoja, kiitos paljon niistä!

Aluehallintoviraston lupapaperit tulivat postissa joulukuun puolessa välissä, jonka jälkeen pääsimme tositoimiin ja tekemään "oikeaa työtä". Olihan siitä pitkä tauko jo ollutkin. :) Meidän kohdalla luvan käsittelyyn meni aika tarkalleen tuo kaksi kuukautta. Toki lupa olisi voinut tulla hieman nopeammallakin aikataululla, mutta meidän kohdalla luvan saamista hidasti se, että tilojen tarkastaminen päästiin tekemään vasta sitten, kun tilojen remontti sen salli. Lupaa ei voi saada ennen kuin tilat on tarkastettu ja tarkastuskertomus on toimitettu aluehallintovirastoon.

Loppusanat
Kuten kirjoituksesta voi huomata(ja kaikkia ei ole edes mainittu), olemme saaneet hirmu paljon apua omilta perheiltämme, sukulaisilta ja ystäviltä. ISO kiitos teille kaikille, olette korvaamattomia! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti