perjantai 26. helmikuuta 2016

Itse tehtyjä ja tuunattuja terapiavälineitä



Askartelimme ja tuunasimme viime syksynä paljon itse toimintaterapian välineistöä, jota lupasimme aiemmassa postauksessa vähän esitellä. Tässä onkin nyt hieman kuvia tekemistämme välineistä ja kuvauksia niiden käyttötarkoituksesta. Näitä välineitä käytetään lähinnä vastaanotolla tapahtuvassa terapiassa.


Painopeitto on rentoutumisen apuväline, jonka avulla voidaan vähentää levottomuutta, tai auttaa vaikkapa lasta rauhoittumaan ja hallitsemaan tunteitaan kiukunpuuskissa. Painopeittoja on eri kokoisia ja niissä voi käyttää erilaisia materiaaleja painon aikaan saamiseksi. Käytimme painopeiton painona auringonkukansiemeniä. Peitto painaa n. kymmenen kiloa.
Mahalauta on väline, joka kehittää mm. keskivartalon hallintaa ja käsien voimakkuutta. Perinteinen tapa käyttää mahalautaa on asettua mahalleen makaamaan, ja ottaa käsillä vauhtia lattiasta. Erilaisia liikkumistapoja, pujotteluratoja tai muita leikkejä voi kehitellä vaikka kuinka paljon oman mielikuvituksensa mukaan. Lasta voi esimerkiksi vetää narulla, josta hän pitää kiinni, tai lapsi voi itse kiskoa köyden avulla mahalaudan aikuisen luokse. Kovan vauhdin saa aikaiseksi, kun ponkaisee mahalaudalla vauhtia seinästä.


Pallomeripussimme muodostui vanhoista ikkunaverhoista, jotka ommeltiin yhteen, ja reunaan ommeltiin kuja narua varten. Pallomeri harjoittaa tuntoaistia ja kehonhahmottamista. Pallomereen voi myös piilottaa esineitä, joita sieltä tulee etsiä. Eriväristen pallojen kanssa voi myös aivan huomaamatta harjoitella värejä. Mielestämme pallomeripussi on ollut todella toimiva väline. Pussin avulla palloja voi heilutella pallomeren ulkopuolelta, minkä avulla saadaan aikaan todella voimakas aistikokemus. 

Lycrakeinu koostuu kahdesta, päällekkäisestä, lycrakankaasta. Keinu muistuttaa muodoltaan perinteistä riippukeinua, mutta  lycra venyy ja myötäilee kehoa erittäin tiiviisti, ja antaa keholle ns. syvätuntoaistimuksen. Lycrakeinu on hyvä rauhoittumis/rentoutumispaikka, joka on toiminut erittäin hyvin mm. liikehakuisen lapsen rentoutumisen tukena. Venyvässä lycrakeinussa voi kuitenkin tehdä paljon muitakin harjoituksia.

Pitkän keinun kyytiin voidaan esim. asettua istumaan kuin hevosen selkään tai ottaa vauhtia seisten.. Keinulla keinuminen kehittää tasapainoa, keskivartalon hallintaa, asennon hallintaa ja oman kehon hahmottamista. Kestosuosikkileikki on myös myrskyleikki, jossa lapsi asettuu keinun päälle makaamaan, ja pitää tiukasti kiinni käsillä ja jaloilla. Tämän jälkeen tulee myrsky ja keinua ravistellaan. Lapsi pitää tiukasti kiinni keinusta. Harjoitus kehittää mm. voimaa ja kehon hahmottamista, sekä antaa voimakkaan liikeaistikokemuksen.
 

Jumppasalistamme löytyvät myös puolapuut, jotka pelastimme uusiokäyttöön toimintansa lopettaneelta Levijoen kyläkoululta. Puolapuut hiottiin ja lakattiin sävytetyllä venelakalla.
Perinteiset hernepussit ovat hyvin monikäyttöisiä välineitä motoristen taitojen harjoittelussa. Niitä voi hyödyntää monella tapaa muiden terapiavälineiden kanssa tai sellaisenaan. Hernepusseja on helppo ommella itse, eivätkä materiaalit maksa paljon. Nämä pussit on tehty erilaisista jämäkankaista, joita löysimme varastoistamme.

 
Karusellikeinuun asetutaan istumaan laudalle, ja pidetään jaloilla ja käsillä kiinni keskipaalusta. Nimensä mukaisesti keinu pyörii, ja lapsi voi ottaa itse vauhtia lattiasta, tai aikuinen voi antaa lapselle vauhtia. Keinu tukee liikehakuisen lapsen liikkumisen tarvetta. Lasten suosikkiharjoitus keinussa on ollut myös pehmoeläinten pelastaminen, jossa lapsen tulee kurkottaa keinun ympärille asetetut lelut keinun kyytiin. Tässä tulee harjoiteltua hyvin mm. kurkotuksia ja asennon hallintaa sekä painon varaamista toisen käden varaan.

 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti