maanantai 22. elokuuta 2016

Vieresniemen esteetön luontopolku

Esteettömyyden näkökulmasta innostuneena kävimme tutustumassa Vimpelin Vieresniemessä sijaitsevaan esteettömään luontopolkuun. Vimpelistä Lappajärven suuntaan menevän tien varressa on meidän silmiin osunut kyltti esteettömästä luontopolusta. Hakiessamme tietoa luontopolusta löysimme Järvi-Pohjanmaan verkkosivuilta luontopolun esitteen, jonka voit käydä lukemassa tästä.

Vieresniemen esteettömän luontopolun on rakentanut Vimpelin kunta Euroopan aluekehitysrahaston tuella, ja se on valmistunut 2010. Luontopolku sijaitsee rauhallisella paikalla Lappajärven rannalla. Polulla on mittaa 660 metriä, ja maastoltaan se on tasainen. Luontopolun esitteessä kerrotaan, että polun yhteydessä on rakennuksia sekä laituri, josta luvataan helppo uimaan, kalastamaan ja veneeseen pääsy myös pyörätuolin käyttäjille.

Päätimme lähteä ottamaan selvää, toteutuvatko esitteessä luvatut asiat esteettömyydestä. Lähdimme liikkeelle lastenvaunujen kanssa, joiden avulla pystyi havainnollistamaan liikkumisen esteettömyyttä tai esteellisyyttä tehokkaasti.

Vieresniemen esteettömän luontopolun sijainti kartalla.
Maantien varressa olevat opastekyltit.
Maantieltä kääntymisen jälkeen luontopolulle tietä opastaa koivukuja, jonka päästä käännytään oikealle.

Vieresniemen pihapiiri parkkipaikalta katsottuna.

Luontopolku kulkee osittain Lappajärven upeissa rantamaisemissa.

Luontopolun maastossa ei ollut suuria tasoeroja. Polku oli koko matkan leveä, ja siinä pystyi ongelmitta kulkea vaunujen kanssa rinnakkain. Polun sora oli tamppaantunut kovaksi, eikä se painunut tai muutenkaan elänyt jalan tai vaunun renkaiden alla. Sora oli sopivan kokoista siten, ettei se aiheuttanut vaunuihin suurta täryytystä tai haitannut muutoinkaan vaunujen sujuvaa liikuttamista. Polulla ei ollut kuoppia tai muita epätasaisuuksia. Nämä kaikki edellä mainitut asiat edistävät esteettömyyttä, ja mahdollistavat polulla liikkumisen, jos henkilöllä on jonkin toimitakyvyn rajoite. 

Luontopolun varrella on laavu, jonka ulkopuolella on mahdollisuus avotulen tekemiseen. Laavu oli rakennettu hiekkapohjalle, joka oli samassa tasossa polun kanssa.  Tämä mahdollistaa sujuvan kulkemisen laavun sisälle. Laavu oli kalustettu kuitenkin siten, että sen käyttäminen ja siellä sisällä liikkuminen oli hankalaa ja ahdasta. Osa kalusteista oli kuitenkin liikuteltavia, mutta niiden liikuttaminen vaati hyvää toiminta kykyä.

Polun varrelta löytyi myös esteettömäksi tarkoitettu ulkokäymälä.

Ulkokäymälässä oli lauta lattia, jossa lautojen väliin jäi pieni rako. Lattian ja polun välillä ei kuitenkaan ollut tasoeroa. Käymälän ovi oli leveä. Ovi ei päässyt kuitenkaan avautumaan kunnolla, sillä sen avaaminen tökkäsi maan epätasaisuuteen. Wc-istuimen vierellä ei ollut tukikahvoja.

Luontopolun esitteessä kerrottiin, että polku kulkee vanhan sekametsän keskellä. Tämä metksä oli kuitenkin hakattu, ja pääasiassa polku kulki aukon keskellä.
Polulla oli myös kota, jonne kulkiessa täytyi ylittää pieni kynnys. Kynnyksen molemmin puolin oli kuitenkin rakennettu pienet luiskat, mikä helpotti sen ylittämistä.

Luontopolun pihapiirissä oli erilaisia rakennuksia. Tämän rakennuksen edusta oli kuitenkin epätasainen, sisältäen kuoppia, vesilammikoita ja puiden juuria. Myös sen heinä oli kasvanut pitkäksi.

Takkatuvan terassille pääsi kulkemaan vaunuilla vaivattomasti, sillä tasoero oli häivytetty luiskan ja maanrakennuksen avulla. Terassilla oli lähekkäin kaksi pitkää pöytää penkkeineen, joiden väliin jäi rajallinen tila liikkumiselle.  Pöytien ja penkkien siirtäminen oli mahdollista, mutta vaati jälleen hyvää toimintakykyä. Takkatupaan emme päässeet sisälle, sillä ovi oli lukossa. Takkatuvan käyttäminen edellytti varausta.

Rakennusten läheisyydessä oli nuotiopaikka, jonka ympäristö oli tasainen. Heinä oli päässyt kasvamaan kuitenkin pitkäksi, mikä hankaloittaa liikkumista.

Saunarakennukseen kulku, ja kulku saunalta rantaan tapahtui seuraavanlaista terassia/portaikkoa pitkin. Terassi nousi n. 15cm maan pinnasta, eikä tasoerojen välillä ollut luiskaa.

Ainoa kulkureitti laiturille oli kuvassa näkyvä portaikko, mikä ei ole esteetön ratkaisu.

Laiturilta veteen mentiin seuraavanlaisia portaita pitkin.Uimaan, kalastamaan tai veneeseen pääseminen ei mielestämme toteudu, kuten esitteessä luvataan.

Mahtavaa, että Järvi-Pohjanmaalle on rakennettu esteetön luontopolku, joka huomioi henkilöt, joilla on rajoitteita toimintakyvyssä. Havaintojemme perusteella luontopolulla liikkuminen onnistuu ongelmitta, vaikka olisikin rajoitteita toimintakyvysä. Luontopolun yhteydessä olevien rakennusten käyttäminen itsenäisesti saattaa olla hankalaa, jos käyttäjällä on paljon rajoitteita toimintakyvyssä. Täysin esteettömiä niiden ei voida sanoa olevan. Luontopolku on tehty Vieresniemeen kuusi vuotta sitten, ja se kaipaisi hieman päivittämistä ja kunnostamista. Ympäröivän metsän hakkaaminen on tehnyt ympäristöstä harmillisesti hieman karun näköisen, mutta Lappajärven kauniit rantamaisemat tekevät kuitenkin luontopolusta viihtyisän.


Kun kerran reissuun on lähdetty, täytyihän sitä olla asianmukaiset eväät!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti